READING *UTSÅLT*

AGE IS A FEELING
av Haley McGee 


︎EXTRA FÖRESTÄLLNING 27 NOVEMBER!
23 oktober- FULLBOKAT!
︎Kl 19.00
︎Längd ca 70 minuter + efterföljande publiksamtal 20 min
︎Entré 200 kr



Välkommen på läsning av den kritikerrosade pjäsen AGE IS A FEELING av den brittiska dramatikern Haley McGee, framförd på engelska av skådespelaren Sandra Andreis.

OM PJÄSEN - AGE IS A FEELING
AGE IS A FEELING är en gripande berättelse om hur vårt förhållande till döden formar vårt sätt att leva. Pjäsen hyllar livet och kartlägger de avgörande ögonblicken, övergångsriterna och vändpunkterna i ett vuxet liv.

Den omskrivna föreställningen har blivit hyllad sedan sin premiär på Edinburgh Festival sommaren 2022 och senare på Soho Theatre i London. The Guardian gav föreställningen fem stjärnor (full pott) och kallade den “an astonishing insight into the human condition”. Hittills har pjäsen sålts till inte mindre än 10 olika länder och översatts till flera språk.

Under skrivandet inspirerades dramatikern Haley McGee av bl.a palliativ vård, mystiker och kyrkogårdar. Genom att visa på de otaliga möjligheterna att ändra riktning under livets gång blir pjäsen ett humoristiskt och underhållande stridsrop mot cynism och ältande. AGE IS A FEELING är en uppmaning till människan att oroa sig mindre, och omfamna både sig själv och tidens gång.

OM DRAMATIKERN - HALEY McGEE
Haley McGee är en prisbelönt kanadensisk dramatiker, komiker och skådespelare, sedan 2016 baserad i London. Hon har skapat flera solo-shower som översatts till många språk och uppförts i flera länder. Haley McGee är utbildad skådespelare med examen från Toronto Metropolitan University.

Foto: Thea Courtney

OM SKÅDESPELAREN - SANDRA ANDREIS
Skådespelaren och artisten Sandra Andreis erfarenhet sträcker sig från teaterscenerna i New York till svenska kriminalserier, komedier samt internationella TV-serier & filmer. Hon har medverkat i den amerikanska tv-serien Dr Death om Macchiarini-skandalen, Andra Akten, Snabba Cash, Solsidan, We Got This, Morden i Sandhamn, Återträffen m.fl. Sandra är utbildad på European Film College i Danmark och Neighborhood Playhouse i USA och har en bakgrund som jazzsångerska.

Foto:Anna Mårtensson


READING

NYSKRIVET NORSKT AKT III

Illusionisten  
av Fredrik Brattberg 


︎11 december kl 19.00
︎Längd ca 60 minuter + efterföljande publiksamtal 20 min
︎Entré 200 kr

Välkommen på den tredje läsningen i NYSKRIVET NORSKT - en serie avancerade läsningar som Polisteatern producerar tillsammans med
suddenART. Denna gång har vi nöjet att få presentera Fredrik Brattbergs monolog ILLUSIONISTEN framförd av Emilia Roosmann, i översättning och regi av Annika Silkeberg!

Läsningen åtföljs av ett publiksamtal med Fredrik Brattberg och polisteaterns konstnärliga ledare Nina Bennet Crafoord.


Musik/ljud: Fredrik Arsæus Nauckhoff

OM PJÄSEN - ILLUSIONISTEN
Illusionisten är en pjäs för en skådespelare. Ursprungligen skriven för en man, men spelas här av en kvinna. Denna kvinna har precis sett sin stora kärlek för första gången på sju år. Av en ren slump dyker han upp i hennes hemstad, av en slump i den butik där hon brukar handla - troligen bara på genomresa, innan han ger sig ut på motorvägen igen och vidare. Kvinnan skriver en teaterpjäs om denna händelse, hon testar scener som hon arbetar med – och gradvis suddas gränsen mellan föreställning och verklighet ut.


Bakom pjäsen ligger tanken att allt språk egentligen är ett sorgearbete. Som barn har vi alla upplevt att skiljas från vår stora kärlek och mot vår egen vilja bli bortförda från vår mor och ut i världen. Och när vi placeras ute i världen får vi ett behov av att ropa tillbaka vår mor, och vi säger vårt första ord – mamma. Och plötsligt har vår mor förvandlats till ett ord, en idé – eller en illusion. Och vi blir i stånd att skapa andra ord och knyta dem samman med det första, och på så sätt skapa oss en värld i världen. I ILLUSIONISTEN finns en liknande idé, men sorgen handlar inte om modern utan om den stora kärleken som kommer senare i livet.

OM DRAMATIKERN - Fredrik Brattberg
Fredrik Brattberg (1978) är en norsk dramatiker och kompositör. Hans pjäser har översatts till cirka 30 språk och spelas runt om i världen. I Frankrike och Tyskland har han framförts på några av de mest framstående teatrarna, som Théâtre du Rond-Point, Théâtre de la Cité, Théâtre National de Nice och Schauspiel Frankfurt. Brattberg har mottagit flera priser, bland annat Ibsenpriset och Ferdinand Vanek-priset.

Foto: Svante Aulis Löwenborg.

OM SKÅDESPELAREN - Emilia Roosmann
Emilia Roosmann, född 1987, är en svensk-norsk skådespelare. Emilia tog examen från Stockholms konstnärliga högskola 2019, därefter flyttade hon till Bergen för att jobba under Stefan Larssons ledning på Den Nationale Scene (DNS). På DNS debuterade hon som titelrollen Emma, i Gustave Flauberts pjäs Emma Bovary i regi av Melanie Mederlind. Hon har medverkat i ett flertal andra produktioner på DNS, bland annat musikalen Cabaret, i rollen som Min Syster i kritikerrosade Dette er ikke oss, regi Annika Silkeberg, och i Karl Ove Knausgårds drama Morgenstjerne, i regi av Linus Thunström. Sommaren 2022 spelade Emilia Ingrid och Anitra i Henrik Ibsens Peer Gynt på Gålå i Norge. På film och tv har Emilia medverkat i bland annat i två säsonger av actionthrillern Maskineriet, i rollen som Monika, regisserad av Richard Holm. Hon kan också ses i Knutby regisserad av Goran Kapetanovic, där hon spelar Mikaela. Hösten 2023 var Emilia aktuell i Ett drömspel på Folkteatern.

Foto: John Scarisbrick

OM REGISSÖREN - Annika Silkeberg
Född i Hamburg, uppvuxen i Köpenhamn, bosatt i Stockholm. Som regissör och översättare verksam inom det fria fältet och vid institutionsteatrar i Sverige, Danmark och Norge. Konstnärligt utgår hon bl.a. från den tyska regiteatertraditionen samtidigt som texten är ett självklart fokus. Hon har arbetat främst i Stockholm, förutom med egna produktioner i olika konstellationer, på Dramaten och på Stadsteatrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. 2010 -14 husregissör vid AAT, Aarhus Teater, i Danmark och 2019-2023 husregissör och dramaturg vid DNS, Den Nationale Scene, i Bergen och regisserade där en rad världspremiärer av ny dramatik, bl.a "Dette er ikke oss" av Monica Isakstuen (Ibsenprisen 2023) och "Kärlekens Antarktis" av Sara Stridsberg, "Brev til ei krigarske" av Athena Farrokhzad och "Havet tar det det ikke gir" av Sumaya Jirde Ali på Bergens Dramatikfestival. Hon har även utmärkt sig med innovativa omskrivningar av klassiker som "Jeanne d'Arc" och "Ett dockhem", översatt ett stort antal dramatiska verk från norska (bokmål/nynorska), danska, tyska och engelska och har januari 2025 urpremiär av ett nytt originalverk: INGEN ÄLSKAR DIG – Phaedra dokument 2025, på Stadsteatern Kilen i Stockholm.